An organization's risk owner formally accepts a residual risk that exceeds the normal acceptance criteria, recording a justification and time-bound review. Under Clauses 8.3 and 6.1.3, is this acceptable during operation?
- A.Yes, residual risk may be retained if formally accepted by the accountable risk owner, with the decision documented
- B.No, residual risk above the criteria may be retained if the certification body approves, with the approval recorded in the audit report
- C.No, residual risk typically must be treated until it meets the criteria, with any exception granted by the auditor in writing
- D.No, a risk owner might accept residual risk if top management countersigns the decision, with the acceptance renewed at each audit
Why A is correct
Clause 6.1.3 requires risk owners to approve the treatment plan and accept residual risks, and Clause 8.3 implements that plan. A documented, owner-approved acceptance of residual risk, ideally with review timing, is a legitimate operational outcome even when the residual exceeds the default acceptance criteria.
Know someone studying for ISO 27001? Send them this one.